Anksioznost

Anksioznost. Fizičke senzacije.Otežano disanje, knedla u grlu, stezanje u grudnom košu, neki su od znakova osećanja teskobe ili anksioznosti.

Manifestuje se i tako što vam se grlo suši, telo vam podrhtava, osećate se slabo, a nekada je osećanje toliko jako da mislite da ćete poludeti ili umreti.

Retko koje osećanje je fizički neprijatno koliko je to anksioznost, a neprijatnost dodatno pojačava to što osobe koje osećaju anksioznost ne razumeju šta im se dešava i šta je to na šta reaguju. Često deluje kao da je ničim izazvana, pa i ljudi iz okruženja reaguju tako što kažu:“ Šta ti je sad, pa sve je u redu, ti nemaš nikakvih problema!“

Teskoba ima svoje uzroke i nikada se ne pojavljuje bez razloga.

Za razliku od straha koji je reakcija na konkretnu spoljašnju opasnost, anksioznost se pojavljuje kada naša podsvest procenjuje da životne okolnosti u kojima se nalazimo prevazilaze naše sposobnosti. Može biti i posledica unutrašnjeg konflikta, recimo kada već dugo nismo u stanju da donesemo neku važnu odluku. To je siguran znak da smo na neki način zaustavili razvoj sopstvene ličnosti.

Kao i svako drugo osećanje, ona nas poziva da preispitamo svoje sposobnosti i snage, i da potražimo izvor uznemirenja. Naše svesno ja tako dobija signale od našeg nesvesnog da ono što opažamo u stvarnosti nije u skladu sa našim nesvesnim uverenjima.

Kada pokušamo da to što osećamo povežemo sa nečim konkretnim, stvaramo uslove za razvoj fobije ili somatizaciju anksioznosti. Tada fizičke senzacije tumačimo kao tegobu koja nas plaši, i obilazimo lekare u pokušaju da pronađemo fizički uzrok tegoba.

Dragoceni saveti!

Psihoterapija Majkić daje odgovore na pitanja od životne važnosti. Mi ne spamujemo!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Korpa