Mapa i stvarnost

Mapa i stvarnost.

Naš doživljaj sveta i života je jedinstvena mapa na kojoj svako crta ono što je njemu bitno, ignorišući pojave za koje nismo zainteresovani. Nešto kao filteri za fotografije koje kačimo na društvene mreže.

Zato se često iznenadimo kada se pred nas ispreči baš onaj ignorisani deo stvarnosti. Ne znamo šta ćemo sa njim, smeta nam, nervira nas, ljuti ili nas rastužuje.

A nije do stvarnosti! Do toga je što želimo da stvarnost bude ono što je naša mapa o njoj!

Predstava o životu nije ono što je život u svoj svojoj punoći.

Kolike će greške na našoj mapi biti zavisi od sposobnosti svakoga od nas da život sagleda široko, iz svih uglova, u skladu sa sada i ovde.

Naši najveći neprijatelji da sagledamo realnost i život onakvima kakvi zaista jesu su naše rane odluke i uverenja do kojih smo došli u toku odrastanja i u kontaktu sa važnim osobama koje su utičući na nas, uticale i na našu sliku stvarnosti.

Od njih učimo šta sme šta ne sme, šta je dobro šta nije, kada je neko ili nešto vredno poštovanja a kada nije, u kom slučaju naš život ima smisla a šta su stvari koje ga obesmišljavaju.

Svako“ katastrofa, strašno i užas“ usvojili smo, a da pre toga nismo ni preispitali realističnost tih tvrdnji, verujući onima kroz čije oči smo usvajali tumačenja stvarnosti kojoj smo svedočili.

Kada naša unutrašnja mapa stvarnosti odgovara stvarnosti u kojoj živimo, u stanju smo da mudro biramo!

Dragoceni saveti!

Psihoterapija Majkić daje odgovore na pitanja od životne važnosti. Mi ne spamujemo!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *